Om Alanya

Alanya er en by i Antalya-provinsen på sørkysten av Tyrkia. Alanya ligger på en liten halvøy ved Middelhavet under Taurusfjellene. Denne beliggenheten gjør at det meste regnet kommer om vinteren mens somrene er lange og tørre. Beliggenheten mellom fjellene og havet kan gi tåke som skaper vakre regnbuer om morgenen.  Med sitt middelhavsklima er denne byen et paradis for de som ønsker sommer de fleste månedene i året. Solfylte dager med gjennomsnittstemperatur på 31 ° er elsket av de som bor i områder hvor vintrene er lange og kalde. Vinterklimaet er behagelig i Alanya, selv om den gjennomsnittlige temperaturen faller ned til 16 °.

Det første moderne motellet i Alanya ble bygget i 1958, og det er 1958 som regnes begynnelsen av reiselivsnæringen i Alanya. 1985 hadde Alanya 87 080 innbyggere, men befolkningveksten har siden da eksplodert på grunn av eiendomssektoren, boligmarkedet og turisme. I dag har Alanya 384 949 innbyggere (2007). Ca 104 000 bor i sentrum av byen. Rundt 10 prosent av befolkningen er europeiske utlendinger. Omtrent halvparten av dem er fra Tyskland og Danmark. Mer enn 30 000 utlendinger eier eiendom i Alanya.

I løpet av sommeren øker befolkningen betraktelig på grunn av et stort antall turister. Det bygges stadig nye hoteller, leilighetskomplekser og villaer for å imøtekomme tilstrømningen av turister. Alanya har blitt favoritt blant alle typer reisende. Dette takket være sin godt balansert blanding av tusenårige kultur, vakker kystnatur og herlig atmosfære. Alanya-området er ellers kjent for sine mange fruktgårder hvor det dyrkes sitroner og appelsiner, tomater, bananer og agurk.

Alanya holder en rekke årlige sportsarrangementer og kulturfestivaler. Dette inkluderer Tourism and Arts Festival som markerer åpningen av reiselivssesongen fra slutten av mai/ begynnelsen av juni. På slutten av sesongen arrangeres Alanya International Culture and Art Festival. Andre vanlige festivaler inkluderer Alanya Jazz Days, som har vært arrangert siden 2002 i september/ oktober på Kızıl Kule. The International Triathlon Union-serien har vært arrangert i Alanya hvert år i oktober siden 1990. Alanya er også vert for Beach Volleyball mesterskap i mai.

På den 250 meter høye klippen som står rett opp fra det turkise havet, kan du oppleve Alanyas viktigste minnesmerke, den gamle borgen Alanya Kalesi. Den ble bygget på 1200-tallet under det seldjukkiske Rum-sultanatet etter at byen ble erobret i 1220 av Alaeddin Kaykubad. Herfra får du en god oversikt over hele området. På sidene av klippen finner du de to største strendene i Alanya. East Beach og Kleopatrastranden. Her er det alltid full av liv, men det er aldri noe problem å finne et behagelig sted om du foretrekker sol eller skygge. Kleopatrastranden er preget av sin grovkornet sand mens East Beach, som er mindre enn åtte kilometer lang, er grunt og steinete knauser, noe som anses som et godt alternativ for familier med barn. Det finnes en rekke vannaktiviteter å nyte i Alanya - alt fra pedalbåter til dykking. I Alanya kan du også delta på guidet safarieventyr. Dette er en fin måte å se mer av området rundt byen. Rafting er også en populær aktivitet.  Alanya er viden kjent for sine vakre parker hvor man kan delta i blant annet strandvolleyball, fotball, minigolf og tennis, avslappene tyrkisk bad, badeland for barna og voksne, og godt utvalg av restauranter og kafeer. Totalt sett er dette en by som det er en fordel å oppleve til fots.

Hele Tyrkia er viden kjent for gode shoppingmuligheter til gode priser. Også Alanya sentrum er full av butikker som selger klær, vesker, smykker, tepper osv. Langs østsiden finner du den viktigste handlegaten, mens gamlebyen er preget av små butikker hvor du kan finne lokale delikatesser, samt billige suvenirer. Mesteparten av Alanya er sentrert rundt havneområdet, så det er aldri lang avstand mellom shopping og restauranter. Maten i Tyrkia er rimelig og variert. Her finnes det kjøkken som har spesialisert seg på tyrkisk mat, og det er kjøkken som tilbyr vesteuropiske menyer. Det tyrkiske kjøkken er full av spennende smaker, og selvfølgelig er det alltid verdt å prøve lokale spesialiteter. Det tyrkiske kjøkkenet er kjent som et av verdens beste kjøkken. Mye av forklaringen til dette ligger i palassene i Istanbul som en gang var hjertet i Det osmanske rike. Tilgangen til råvarer var enorm; alle typer kjøtt, fisk, fjærkre, frukter, nøtter og krydder ble brukt. Det skal nevnes at råvarene i dagens Tyrkia fortsatt er av ypperste klasse. Det er aldri vanskelig å finne lokalproduserte råvarer. De aller fleste bønder i Tyrkia dyrker fortsatt økologisk og dyrene går ute og beiter.

 

  • Antalya internasjonale lufthavn ligger 121 km fra Alanya mens den nye flyplassen i Gazipasa ligger kun 14.5 km fra byen.

  •  Havnen i Alanya har egen cruise-havn og det pleier å gå ferger til Kyrenia på Nord-Kypros om sommeren.


 


del